marți, 28 august 2012

Hamsterul rationalizarii


Doamnelor si domnilor, pitipoance si cocalari, boys and girls, in premiera in Romania va prezint...Hamsterul Rationalizarii, in original “Rationalization Hamster” (am cautat pe Google termenul in Romaneste si nu am gasit nimica pana la data asta, asa ca il putem considera ca fiind o premiera nationala). Desi initial a fost folosit ca o figura de stil, cred ca in timp termenul s-a transformat intr-o creatura in carne si oase. Creatura asta a fost “descoperita” acum vreo 4 ani. Nu se cunoaste exact cine a descoperit-o, nimeni nu s-a prezentat sa-si inregistreze descoperirea dar se pare ca “descoperitorul” ar fi fost genialul Roissy.

Dihania asta desi descoperita doar recent, se pare ca exista de mii de ani. Cum de nimeni nu a descoperit-o pana recent e greu de spus, cert e ca diverse organisme si organizatii internationale ii neaga existenta cu vehementa. Si cel mai mult i-o neaga…..cine? cine?....FEMEILE! Pai cum asa? Simplu. Hamsterul Rationalizarii traieste in cutia craniana a femeii si este legat prin tot felul de cordoane de creierul acesteia. Rolul hamsterului este unul simplu dar in acelasi timp complex si esential in viata oricarei femei. Hamsterul alearga pe roata lui si furnizeaza femeii in cauza o varietate de explicatii, cat mai rationale cu putinta, care sa justifice orice comportament al femeii, indiferent cat de absurd ar fi. V-am zapacit? Hai sa dam cateva exemple sa incepeti sa intelegeti.


Exemplu 1. Femeia isi inseala partenerul. Femeia nu poate sa recunoasca asta intrucat stim ca ele sunt perfecte si niciodata nu fac greseli iar daca cumva le fac nu au cum sa-si recunoasca vina. Ego-ul lor fragil nu le-ar da voie sa recunoasca toate prostiile, gafele, magariile care le fac. Si atunci au nevoie de o scuza plauzibila. Atunci intra in scena hamsterul. El incepe sa se invarta pe roata si furnizeaza idei femeii. De ex. “Partenerul o neglija”, “Partenerul era abusiv”, “Partenerul o insela” etc. Cu cat hamsterul se invarte mai tare cu atata furnizeaza explicatii mai multe si mai bune.

Exemplu 2. O nemaritata de 35 ani se mira de ce nu isi gaseste un print din Monaco, cu fata ca George Clooney, sex ca Ron Geremy , muschi ca Schwarzeneger, milioane ca Warren Buffet, totul impreuna, nu cumva sa lipseasca ceva. Si atunci iarasi incepe schimbul hamsterului, care se invarte si se invarte si furnizeaza explicatii de genul “Printul e intimidat de frumusetea ta”, “Printul e gay”, “Printul e imatur si se uita numai la pitipoance proaste nu la femei adevarate ca tine”, “Printul oricum nu te merita, tu meriti ceva mai bun ca el” etc.

Deci dupa cum vedeti hamsterul rationalizarii are un rol vital in viata unei femei. Se poate trai fara inima, ficat, splina dar nu si fara un astfel de hamster. Hamsterul rationalizarii si femeia formeaza o simbioza perfecta. A match made in hell. Orice ar face femeia, hamsterul ii va furniza alibiuri perfecte, nu doar ca ea sa se simta mai bine fata de sine ci si ca societatea sa o priveasca intr-o lumina mai favorabila. Daca el nu ar fi inselat-o (asa cum i-a spus hamsterul) nici ea nu ar fi facut-o. Si societatea aproba tacit. Saraca de ea. Nemernicul merita ars pe rug.

De asta femeile neaga existenta hamsterului. Ce s-ar intampla daca s-ar stii ca toate explicatiile lor atat de sincere, rationale si plauzibile sunt fructul invartirii pe roata a unui hamster? Ar fi dezastru si lumea s-ar intoarce cu fundul in sus. Secretul existentei hamsterului rationalizarii trebuie pazit cu strasnicie. Daca vreo femeie divulga cumva secretul va fi scoasa automat din "tribul femeilor", ca o curva nenorocita ce este. Daca vreun barbat afla cumva de existenta hamsterului, el va trebui “convins” sub orice forma ca acest lucru nu exista si e doar efectul unei imaginatii prea bogate si naive. Daca barbatul persista, atunci va fi numit “puta mica”, “gay”, “pampalau” ,“loser” sau alte epitete similare.

Acuma intrebati, bine bine, cate femei au astfel de hamster? Raspunsul e TOATE. Am mai fost acuzat ca fac generalizari despre femei. Ei bine, de data asta nu e nici o generalizare. Generalizarea se refera la o majoriate, un numar foarte mare etc. De data asta nu e generalizare, e TOTALIZARE (exista oare cuvantul asta?). FIECARE femeie poseda un astfel de hamster. Fara exceptie! Diferenta e ca unii hamsteri sunt mai activi iar altii mai pasivi. Unii sunt mai grasi si rumeni iar altii mai piperniciti si aschimodici. 

Cat traieste hamsterul? La fel de mult ca femeia. Ambii traiesc la fel de mult. Mor impreuna intrucat formeaza o simbioza perfecta. 

Cum poate fi contracarat hamsterul? In primul rand trebuie sa stiti ca hamsterul, fiind  o dihanie a iadului, este foarte rezistent. Mult mai rezistent ca o bacterie mutanta. Sub nici o forma nu poate fi omorat, distrus, eliminat. In cel mai bun caz poate fi indus intr-o stare letargica, in care sa alerge minimum posibil. Partea proasta e ca nu exista o metoda universal valabila pentru inducerea starii de letargie. Fiecare barbat care are de a face cu o astfel de creatura indestructibila trebuie sa o studieze in timp, sa-i vada micile slabiciuni si sa-i invete toate naravurile, ca sa o poata surprinde si sa-i induca o stare letargica, cat mai indelungata cu putinta. Mai mult chiar, cu dibacie, hamsterul poate fi chiar si pacalit in a da explicatii care sa convina barbatului si nu femeii. Tipul asta de barbati e foarte rar si e la mare cautare. Am auzit ca in unele locuri se platesc milioane pentru un “prostitor de hamster”. In Occident insa, meseria asta e ilegala si nu poate fi practicata decat cu foarte mari riscuri.

O alta veste proasta e ca in timp, nestrunit la timp, hamsterul creste tot mai mare si puternic si implicit devine tot mai greu de indus in letargie sau tot mai greu de manipulat in favoarea ta. De aceea e imperios necesar limitarea cresterii lui. Orice zi in plus poate fi o zi prea tarziu.

In incheiere, de distractie (desi nu e nimic distractiv in asta, hamsterul rationalizarii e o creatura satanica si malefica) hai sa mai citim niste raspunsuri si explicatii date de diversi hamsteri. Un fel de “De la hamsterii rationalizarii adunate”. Intrebare si raspuns:

Esti abandonata? E vina lui. Nu a stiut sa aprecieze asa comoara. Nu e vina ta.

Nu gasesti barbati pe masura ta? Nu mai exista barbati ca lumea. Aia ca lumea sunt insurati deja sau sunt gay. Nu e vina ta.

Nu mai ai succes ca la 20 ani? Barbatii nu stiu sa aprecieze o femeie matura. Nu e vina ta.

Prietenul nu iti apreciaza pasiunea pentru shopping din banii lui? E imatur, neintelegator si mai ales nu e stapan pe sine. Mai bine l-ai lasa.

Prietenul vrea sa faca sex prea des? E un animal obsedat. Altceva nu stie. Mai bine l-ai lasa.

Prietenul nu vrea sa faca sex suficient de des? E un pampalau impotent. Mai bine l-ai lasa.

Sotul iti face observatii ca vorbesti cu mama ta toata ziua? E controlator, dictator si binenteles nu e stapan pe sine. Mai bine nu te insurai cu el.

Sotul nu intelege de ce nu-l lasi sa vorbeasca cu mama lui mai mult de 5 minute la saptamana? De ce trebuie sa vorbeasca? E inca lipit de poalele ei? Baietelul are nevoie de mamica lui? Mai bine nu te insurai cu el.

Sotul vrea sa mearga la discoteca fara tine? Cum? Cum? De aia s-a insurat cu tine? Sa mearga singur? Cu siguranta vrea sa te insele. Mai bine nu te insurai cu el.

Sotul nu te lasa sa mergi la discoteca fara el? Cum? Cum? Ce esti sclava lui? Nu poti avea si tu niste clipe libere cu prietenele? Ce crede, ca vrei sa-l inseli? Mai bine nu te insurai cu el.

Si exemplele pot sa curga la nesfarsit. Poate ar trebui sa organizez concursuri intre hamsteri ai rationalizarii.


24 de comentarii:

  1. Nu am gasit cu hamsteri! :))
    http://www.youtube.com/watch?v=bek7NC0_knU

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti jur ca ma gandeam la un hamster exact in clipa cand am dat clik sa vad daca ai mai scris ceva. Sa-mi pice fata cand am vazut titlul :))!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca esti pregatit si calificat deja sa duci tu mai departe blogul daca ma las de el.

      Ștergere
    2. Poti sa-i zici "Femeile si mucegaiurile lor" sau ii gasesti tu un titlu mai bun.

      Ștergere
    3. Nu sunt calificat mai guru. Am insa o recomandare pentru inlocuitor. Ia da o geana pe aici, dar fa abstractie de manele.
      http://bluesky87.jimdo.com/pentru-curve-marimea-conteaza/

      Ștergere
  3. :))
    misto paralela.
    barbatii or avea vreo veverita ceva, sau poate chiar mai multe? :))

    lasand gluma de-o parte, te aprob, nu ca ai avea nevoie de aprobarea mea, multpreamariteguru :P

    deci DA,o femeie va gasi intotdeauna motive sau scuze astfel incat, ea in primul rand, se se simta mai bine fata de sine si apoi da, de ce nu, si pentru ca "societatea" sa nu-i aplice aspre judecati.

    barbatii sunt mai "miserupisti" atat in ceea ce ii priveste in mod personal cat si fata de cei din jurul lor.

    principiul este acelasi cu sau fara hamsteri sau veverite: si barbatul si femeia fac aceleasi greseli.
    motivele poate ca sunt diferite, dar nu foarte, si la fel si modul de gestionare al greselilor difera putin.

    una peste alta, bune, rele, buni sau rai, nicio femeia nu va sta fara un barbat si viceversa ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt destule femei care stau fara barbati si respectiv destui barbati fara femei. Si daca stau impreuna nu inseamna ca sunt impreuna. Dupa mine, majoritatea relatiile sunt fie relatii de forma fie relatii care mai merg doar pentru ca exista lucruri in comun(gen au un certificat de casatorie, copii, casa etc). Majoritatea relatiile nu sunt functionale.

      Ștergere
  4. Nu asta era idea, cum de nu ai prins-o tocmai tu, idole ??
    Tz-tz .....
    Nu ma refeream la "a sta" ca fiind o actiune statica si nici macar la a avea o relatie.
    Casatoria este un subiect disecat paradisecat, mort si ingropat pt mine, deci, ramane "statul" ca si nevoie. In primul rand fizica si dupa.....depinde de la caz la caz.

    Cand spui ca doi oameni pot fi impreuna fara a fi impreuna inseamna ca ai o idee destul de clara in ceea ce priveste "a fi impreuna" , nu ?
    So, o impartasesti ? :)
    Sunt curioasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am referit ca stau impreuna din conformism, lene, si mai ales frica de schimbare si frica de a fi singuri. Majoritatea relatiilor sunt asa. Doar de frica de a nu fii singur/singura.

      Ștergere
  5. asta am inteles.
    dar ce ar face o relatie functionala in adevaratul sens al cuvantului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O relatie unde mai exista pasiune. Unde o femeie mai degraba ar sta sa se uite pierduta la iubit decat sa se uite la telenovele, sa faca shopping, sa barfeasca o gagica mai buna sau sa-si scobeasca unghiile plictisita. Si la barbati e la fel. Sa poti inca sa te uiti cu ochi flamanzi la duduie si nu la carnatii unsurosi de pe masa. Sau sa preferi sa o freci de toti peretii decat sa te uiti la un meci unde unii fac milioane pe spatele loserilor care se uita la ei.

      Ștergere
    2. Hahahahahaaaa... Bravo, bah! Nici daca ma scremeam trei zile intre cinci partide de liga 1 si opt de liga campionilor nu faceam o analiza mai buna. Acum, la modul serios, da, ai dreptate. Perfecta dreptate. Da, conformism, lene, frica de schimbare si de a fi singuri. Si atunci isi spun ca asa e cel mai bine. Se prefac ca sunt fericiti si zambesc de complezenta. Timp in care viata trece pe langa ei si fericirea de-abia le falfaie pe langa urechea dreapta.

      Ștergere
    3. Esti belicanie gurule. Ai pus deshtu in rana nu pe ea. Jos jobenul pentru mneatale.

      Ștergere
    4. :) ai dreptate.
      recunosc insa nu ma asteptam la un raspuns complet si mai ales corect :)

      Ștergere
    5. Ura! de trei ori Ura! Asta-i asa ca ideologia comunista, suna bine dar nu poate fi aplicata. Noroc ca exista si fraieri din astia blocati in rate la apartament si alte lasitati inconjuratoare, care fac puradei si-i educa (mai mult sau mai putin) in "celula de baza a societatii" ca sa produca si sa ne plateasca pensiile, iar noi sa putem abera pana la adanci batraneti. Si sunt convinsa ca hamsterul ala e o inventie,(recunosc, una ingenioasa), e scuza barbatilor pentru lenea cu care trateaza orice provocare, inclusiv femeia.

      Ștergere
    6. @anonim
      de ce crezi ca un barbat trateaza "urat" o femeie?
      de ce majoritatea femeilor arunca totul in carca barbatilor?

      tu ca femeie consideri ca te porti cel putin OK fata de un oarecare "el"?

      femeie sunt si eu, si poate in defavoarea mea nu-s de partea majoritatii. cred ca fiecare primeste ce merita, ce sadeste. stii sa te porti, vei fi tratata pe masura.
      nu stii, idem.

      faptul ca am o parere diferita de a ta nu inseamna ca te judec, intreb doar pentru ca sunt curioasa.

      Ștergere
    7. Scuza-ma, redfire, sunt mai noua in "bransa", poate nu m-am exprimat destul de explicit. Stau si citesc a treia oara comentariul meu si ma gandesc de unde-ti venii asa idee.
      Eu ma refeream la faptul ca existenta pasiunii la nesfarsit, intr-o relatie, e o utopie.Si ca unii acceptam mai putin de-atat pentru ca am inlocuit pasiunea la care ne indeamna sa visam Papillon, cu mai putin mediatizatul respect, cu increderea in celalalt, ca nu mai "stergem peretii" unii cu ceilalti, dar stim ca ne putem baza unul pe celalalt si cand ne tremura mainile si scapam lingura in poala sau uitam sa inchidem robinetul. Si poate mai tragem cu ochiul la carnatii unsurosi de pe masa doar ca sa-i punem in frigider si sa spalam vasul...Nu-i nimic pasional in toate astea, dar si rutina are farmecul ei daca o imparti cu cine trebuie. Asa ca...n-am nici cel mai mic habar cum ai inerpretat tu totul in felul in care ai interpretat.
      Ah! Poate ai citi "urat" in loc de acel "ura !" care era "strigatul victorios" al erei comuniste. Probabil tu nu l-ai "prins" :), iar eu l-am folosit la modul ironic. De altfel tot ce am comentat era la modul ironic.
      La "modul neironic" :) ,eu cred ca barbatii si femeile se completeaza reciproc, atunci cand au intelepciunea si rabdarea s-o faca. Dar daca pleaca la drum cu prejudecati, n-au nici una, nici alta si inventeaza hamsteri.
      Sper ca de data asta te-am lamurit.

      Ștergere
  6. pfff, hamsterul ar vrea sa discute la o bere cu tine:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Proletarii beau bere. Aristocratii si burghezii vin. Eu whiskey.

      Ștergere
    2. Stiam ca barbatii beau bere, dar daca insisti pe uischi, fie si cu asta la hamster. Sau cu hamsterul la uischi. Deci, cand si unde?

      Ștergere
    3. Un hamster cu adresa. Asta da boier.

      Ștergere