marți, 26 iulie 2011

Attraction triggers (I)

Sincer, as fi preferat un titlu in Romana dar nu mi-a venit niciunul mai bun decat cel curent in Engleza. As vrea sa discut despre ce sta la baza atractiei intre sexe iar cuvantul “trigger”(declansator) e cel mai bun termen pe care l-am gasit. Barbatii vor sa atraga cat mai multe femei, femeile vor la randul lor sa atraga barbati (nu neaparat cat mai multi ci mai degraba de cat mai buna calitate). Am putea extrapola ca barbatii vor cantitate si femeile calitate dar nu asta era subiectul principal. Voi reveni pe viitor cu un post special despre calitate/cantitate. Deci dupa cum ziceam, ambele sexe doresc o atentie cat mai ridicata din partea sexului opus si chiar daca nu recunoastem asta facem toata viata. Incercam (poate nici macar nu e o incercare constienta, ci una care vine din subconstient, fiind nascuti cu ea) sa fim remarcati de sexul opus. E normal. Femeile se imbraca provocator, merg la saloane de infrumusetare, schimba sfaturi intre eledespre ce se faca cu iubitii lor, citesc reviste despre nunti si maritis etc. Barbatii incerca sa faca bani, sa ajunga la putere, sa devina celebrii, dau cu pumnul in piept si in altii etc. Toate acestea sunt facute doar pentru a trage sexul opus si va trebui sa ma repet spunand ca majoritatea nu vor sa recunosca asta. Ca ne place sau nu, asa suntem facuti din punct de vedere biologic. Hai totusi sa trecem la lucruri mai concrete si sa amintim acesti “triggers”/declansatori ai atractiei. Inainte de asta vreau sa atrag atentia asupra faptului ca acesti factori declansatori se refera STRICT la atractie si nu la compatibilitatea pe termen lung. Cu alte cuvinte, doua persoane pot sa fie atrase in mod reciproc dar asta nu inseamna ca sunt si compatibile pe termen lung, ca si cuplu. Sper ca am facut aceasta distinctie cat se poate de clar. Si o a doua explicatie (si ultima) la fel de importanta. Acesti factori care declanseaza atractia nu sunt universali si nu vor fi valabili pentru fiecare persoana in parte DAR (un mare dar) vor fi valabili pentru un numar foarte mare de persoane.
Recunosc ca lista de mai jos e subiectiva dar cred ca am dreptate in aplicabilitatea ei la majoritatea barbatilor si femeilor. Asa ca daca va simtiti o exceptie, e ok, nu e nici rau nici bine, dar asta nu inseamna ca lista nu e adevarata pentru alta persoane.
Ok. Gata cu palavrageala. Cele doua liste (cu comentariile de rigoare) 

Cu ce atrag femeile barbatii

1. Fizicul (corp si fata)
2. Varsta (no comment here)

Ca va place sau nu cam asta e. Atractia primala, animalica e cauzata doar de cei doi factori. Orice alta calitate a femeilor (personalitate, comportament, educatie, cariera,  moralitate etc) nu sunt declansatori ai atractiei ci doar factori pe care un barbat ii va considera in cazul in care doreste o relatie pe termen lung cu acea femeie.

Acum sa trecem la lista mai complicata

Cu ce atrag barbatii femeile

1. Statutul social (celebritate / putere / avere) - Importanta relativa capitala
2. Preselectia feminina - Importanta relativa majora
3-4-5 (la egalitate). Aparenta fizica (“looks” / stil) - Importanta relativa medie
3-4-5 (la egalitate). Personalitatea exterioara (carisma / sarm / incredere in sine / comportament / "body language" etc) - Importanta relativa medie
3-4-5 (la egalitate). Aptitudinea de seductie (“game”) - Importanta relativa medie
6. Personalitatea interioara (moralitate / caracter / empatie etc) - Importanta relativa minora
7. Inteligenta - Importanta relativa medie cu corelatie negativa!!! (explicatii mai detaliate intr-un post ulterior)

Cam complicata lista asta, nu? Era mai simplu sa emitem feromoni ca si fluturii. Nu ar trebui totusi sa va mire intrucat femeile raspund la o diversitate de stimuli asa ca a trebuit sa ma gandesc un pic ca sa formulez lista intr-un mod cat mai cuprinzator dar in acelasi timp cat mai clar. Nu cred ca am timp suficient sa discut lista asta mai pe indelete si nici nu vreau sa am un post prea lung asa ca ma opresc aici si cat de curand voi intra in detalii pentru ca merita.

7 comentarii:

  1. Preselectia feminina ...la ce te referi aici?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bianca, preselectia feminina se refera la faptul ca un barbat este considerat mai atractiv sau mai interesant de o anumita femeie daca acel barbat este vazut in compania altor femei (preferabil ca iubit sau daca nu macar ca amic). Femeia in cauza rationalizeaza ca acel barbat are ceva de oferit, altfel femeia (femeile) din preajma lui nu i-ar fi acordat atentie si nu l-ar fi primit in cercul ei (lor). Practic, acelui barbat i se da un vot de incredere din partea “comunitatii femeilor" in general.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am inteles...inseamna ca ma incadrez la exceptie, la capitolul asta

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate te incadrezi...Poate nu...Fetele spun una si fac alta. O sa te tinem sub observatie stricta sa vedem daca chiar esti o exceptie

    RăspundețiȘtergere
  5. ce spui tu aici am tot auzit/cunoscut/ testata/constatat.
    nu-i nici subiect tabu, nu-i nici vreo luminare suprema, este o realitate.
    problema nu o constituie aceasta realitatea in sine ci felul in care o percepem sau felul in care ne-o insusim
    se stie ca o femeie are in general perceptii "usor" diferite ( a se citi exagerate) de ale barbatilor.
    so, once again you are right :)



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E auzit/cunoscut/testat/constatat. Cu toatea astea ma contraziceti mereu.
      Azi dimineata am perceput ca soarele rasarea de la apus. Intrucat asa am perceput inseamna ca e si adevarat, nu? Dios mio!

      Ștergere
  6. 1. Nu vb la plural ca io sunt io, nu sunt mai multe.
    2. Nu ai inteles unde am vrut sa bat.

    RăspundețiȘtergere